Info & onderhoud

Wie is TWIINS?

TWIINS is het juwelenmerk van Hilde en Jeroen. Hilde is de bedenker en ontwerper, Jeroen werkt alles digitaal uit en bedient onze lasersnijder.

Geen massaproductie of kant en klare juwelen uit het buitenland, maar 100% ontworpen en gemaakt door ons in Belgiƫ.

Welke materialen gebruikt TWIINS?

We gebruiken polymethylmethacrylaat (PMMA), in de volksmond beter gekend als plexiglas, voor onze juwelen. Dit materiaal is enorm leuk om met te werken. Door het geringe gewicht kunnen we grote juwelen maken die je amper aan je oor voelt, het is perfect te snijden met onze lasersnijder en het is een zeer sterke kunststof.
PMMA heeft eveneens als voordeel dat er bijna geen allergische reacties met voorkomen.

Voor de overige onderdelen zoals de oorpinnen en ringetjes gebruiken we Sterling 925 zilver. Zuiver zilver is veel te zacht voor het produceren van juwelen. Sterling 925 zilver bestaat voor 92,5% uit zilver en 7,5% uit andere metalen , meestal koper.
De hoofdreden om zilver te gebruiken is dat een allergie voor zilver vrij zeldzaam is.

Oorbellen aan en uit doen?

Sterling 925 zilveren oorpinnetjes zijn iets minder sterk dan de roestvrij stalen pinnetjes die je vaak bij Chinese en goedkope juweeltjes vindt. De roestvrije pinnetjes zijn dan wel sterker, maar bevatten meer elementen waar je allergisch aan kan zijn.
We raden daarom af om de slotjes met te veel kracht proberen op het pinnetje te duwen.

Zorg er voor dat je bij het aan en uit doen van de oorbellen steeds aan de zilveren steker vastneemt en niet aan het PMMA. Indien het slotje moeilijk over het pinnetje schuift, kan je dit proberen verbeteren door wat vaseline op het pinnetje aan te brengen.

Indien er wat vuil in het slotje zit kan dit de beweging belemmeren. Dit kan verholpen worden door een speld of naald voorzichtig door het slotje te duwen.

Hoe blijft zilver lang mooi?

Zilver is altijd gevoelig aan de omgeving. Het kan dof of zwart worden na verloop van tijd. Mits rekening te houden met enkele regeltjes, blijven je juwelen heel lang mooi blinken.

  • Draag je juwelen niet tijdens het sporten, douchen en zwemmen. Zweet en chloor tasten het zilver langzaam aan.
  • Doe je juwelen af als je gaat slapen. Hierdoor vermijd je beschadiging en vervorming.
  • Make up, parfum en andere verzorgingsproducten breng je best eerst aan. Daarna pas je juwelen.
  • Berg de juwelen netjes op als je ze niet draagt.

Toch dof of zwart zilver?

Wordt het zilver van je juwelen na een tijdje toch dof of zwart, kan je dit eenvoudig oplossen met een poetsmiddel voor zilver. Wrijf het poetsmiddel of een zilverpoetsdoek zachtjes over de zilveren onderdelen en ze krijgen hun stralende glans.

Hoe blijft plexi lang mooi?

PMMA of plexi(glas) is minder hard dan echt glas, waardoor het iets gevoeliger is aan krassen. Het is wel slagvaster dan glas of kristal. Je juwelen per ongeluk laten vallen zal zelden tot breuk, maar is toch steeds te vermijden.

  • Draag geen juwelen op het strand. Zandkorrels kunnen krassen veroorzaken.
  • Make up, parfum en andere verzorgingsproducten breng je best eerst aan. Daarna pas je juwelen.
  • Berg de juwelen netjes op als je ze niet draagt.
  • Indien PMMA langere tijd in contact komt met alcohol, kunnen er scheuren ontstaan.

Toch lichte beschadigingen op PMMA?

PMMA reinigen kan gemakkelijk met een sopje van warm water en een zachte microvezeldoek. Indien de juwelen zeer vuil zijn kan je deze best eerst afspoelen. Indien er zandkorreltjes op het PMMA zitten kunnen deze krasjes veroorzaken tijdens het poetsen.

Schoonmaakmiddelen voor glas en middeltjes op basis van alcohol, thinner, aceton, wasbenzine, … zijn te vermijden, omdat deze vloeistoffen barsten in of een onherstelbare waas op het oppervlak va, PMMA kunnen veroorzaken.

Lichte krasjes of vlekken kunnen weggewerkt of minder zichtbaar gemaakt worden met speciale reinigers voor kunststoffen. Deze reinigers vormen vaak ook een antistatisch laagje, waardoor je oorbel minder snel terug vuil wordt.
Let er steeds op dat het middel voor PMMA of acryl/acrylaat geschikt is (mag geen alcohol of andere chemische oplosmiddelen bevatten), of probeer het een eerste keer voorzichtig uit op een niet zichtbaar stukje.

Hoe best je juwelen bewaren?

De TWIINS juwelen kunnen tegen een stootje, maar worden natuurlijk best met de nodige voorzichtigheid bewaard. Best is om de oorbellen op een houder te bewaren. Hierdoor vermijd je dat de zilveren oorpinnetjes beschadigd geraken.

Indien oorbellen een lange tijd ongebruikt blijven is een afgesloten doosje beter dan op een tafel. Een antistatisch poetsmiddel kan hier ook wonderen verrichten, aangezien stof hierdoor wordt afgestoten.

Oorbellen die los in een doos of een handtas zitten kunnen elkaar beschadigen of in elkaar haken. Een juwelendoosje is steeds de beste manier om je oorbellen veilig op te bergen.